Fes! #AccióJove és un programa de formació en gestió cultural comunitària adreçat a estudiants de secundària a Barcelona. Des del 2017, desenvolupa processos de sensibilització, coneixement i observació de la realitat, que promouen la consciència crítica sobre les causes que provoquen desigualtats i conflictes al món, mitjançant el visionat i anàlisi de curt-documentals i la producció col·laborativa del Fes! Film Festival -Cinema i drets humans-.



El projecte consisteix en la ideació, programació, planificació i producció d’un festival de cinema de drets humans organitzat de forma col·laborativa, en el qual els estudiants es plantegen com a públic objectiu altres joves del seu entorn. El programa es desenvolupa dins de l’itinerari curricular, com una proposta d’aprenentatge pràctic en la qual es desenvolupa un servei de sensibilització que aspira a que altres joves puguin gaudir de manifestacions cinematogràfiques diverses que els ajudin a comprendre les causes de les injustícies al món, i els inspirin a protagonitzar iniciatives per a la millora de les condicions de vida, la dignitat humana i la justícia global.
“El visionat i anàlisi de curtmetratges documentals promou una consciència sobre les causes que provoquen desigualtats i conflictes al món”.
La metodologia de treball permet als alumnes adquirir coneixements i competències bàsiques mitjançant el disseny i la implementació d’un projecte de sensibilització social que vincula l’acció local amb la seva dimensió global. Els esdeveniments s’implementen en centres culturals de proximitat amb un objectiu d’impacte comunitari ampli. La proposta pretén estimular l’activisme social juvenil de Barcelona en defensa dels drets humans i el bé comú, aportant eines de debat i reflexió que contribueixin al canvi d’actituds i pràctiques que fan possible una joventut crítica, responsable i compromesa amb la transformació social4.
Quan parlem de sensibilització ens referim a un procés que permet que les persones siguin conscients de les profundes interdependències que connecten les problemàtiques locals amb l’entorn global3. Abordar aspectes com la solidaritat, la pau, el desenvolupament humà sostenible i l’anàlisi de les desigualtats no es pot fer sinó tenint en compte les relacions causa-efecte entre els diferents territoris.


