La cultura és clau en la transformació ecosocial, perquè ens permet connectar amb altres persones, construir narratives comunes, imaginar futurs alternatius en defensa de la vida i passar a l’acció. Per això, des de Fes! Cultura hem creat #AccióClima, un espai de co-aprenentatge intercultural en què artistes, gestors culturals i activistes mediambientals, ens reunim per identificar reptes i imaginar propostes artístiques i creatives que facin front als desafiaments ecosocials. I ho fem posant al centre un enfocament de diversitat cultural, antiracista i decolonial
Però, què podem fer des de la cultura per la transformació ecosocial? 5 idees:
- Minimitzar l’impacte
Com tota activitat humana, la cultura té impactes mediambientals que han de ser reconeguts i minimitzats. Les organitzacions culturals tenim la responsabilitat d’implementar pràctiques que redueixin la nostra petjada ecològica, servint com a models per a altres sectors. La reducció del consum energètic, la gestió ecològica de residus i la promoció del transport sostenible són exemples d’accions que no només redueixen l’impacte directe de les nostres organitzacions, sinó que poden sensibilitzar les persones sobre pràctiques sostenibles.
- Camviar mentalitats
La cultura és un vehicle de missatges i imaginaris capaços de transformar mentalitats i valors. A través de les expressions artístiques i culturals, podem transmetre informació sobre la crisi ecosocial i proposar canvis en el nostre model de vida d’una manera que ressoni emocionalment amb les persones. Les narratives culturals tenen el poder de reafirmar valors alineats amb la defensa del benestar de les persones, la diversitat i la cura col·lectiva de totes les formes de vida al planeta.
- Modificar comportaments
Com a pràctica viva i participativa, la cultura té la capacitat de modificar o induir nous comportaments. Les experiències culturals immersives i participatives poden ajudar les persones a adoptar hàbits més sostenibles de forma pràctica i vivencial. Aquestes experiències permeten a les persones interioritzar valors i pràctiques sostenibles a través de l’acció directa i la reflexió col·lectiva. A més, la cultura pot difondre i adaptar sabers i tradicions que incorporen pràctiques ecològiques, facilitant la seva adopció a llarg termini.
- Crear comunitats
La pràctica cultural té la capacitat de reunir les persones, generant espais de trobada i diàleg que propicien la formació de comunitats compromeses amb la sostenibilitat. Mitjançant activitats culturals compartides, podem construir xarxes de suport i accions col·lectives que promoguin la transformació a nivell local. A més, els espais culturals podem funcionar com a laboratoris per experimentar amb pràctiques sostenibles a petita escala, les quals posteriorment poden expandir-se a nivell comunitari.
- Denunciar estructures
Mitjançant l’acció cultural podem denunciar estructures i pràctiques insostenibles. L’expressió artística és una via per assenyalar injustícies i problemes sistèmics de formes impactants i memorables, desafiant l’statu quo i promovent visions alternatives de futur. Aquestes accions no només visibilitzen problemes, sinó que poden inspirar i mobilitzar l’acció. Els nostres espais culturals són plataformes per amplificar les veus d’activistes i comunitats afectades per la crisi ecosocial.
Per: Diego Salazar